30.4.2013 21.00

Evankelista Tuija Valtanen ICEJ:stä kävi 20.4.2013 kertomassa järjestönsä työstä

 

Tuija ValtanenHän kertoi ICEJ:n syntyvaiheista seuraavaa: Egypti julisti vuonna 1980 Jerusalemin palestiinalaisten pääkaupungiksi. Tämän johdosta Israelin parlamentti Knesset julisti Jerusalemin jakamattomana Israelin ikuiseksi pääkaupungiksi. Vastalauseena tälle lähes kaikki valtiot siirsivät suurlähetystönsä Jerusalemista Tel Aviviin. Lehtimajanjuhlilla samana vuonna eri uskonsuuntien kristityt eri maista halusivat perustaa Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön (ICEJ:n) lohduttaakseen Israelia. Suomen ICEJ:n osasto syntyi v. 1984.

 

Järjestön tehtävänä on mm. rohkaista seurakuntia ja kristittyjä seisomaan Israelin rinnalla ja rukoilemaan sen puolesta. Samoin sen tehtävänä on tiedottaa totuudenmukaisesti Israeliin liittyvistä uutisista, vastustaa anti-semitismiä, auttaa juutalaisia exodustyössä ja välittää suomalaisten avustusta israelilaisille. Avustusrahoilla on mm. perustettu holokaustista selvinneille juutalaisvanhuksille palvelutaloja, rakennettu lastenkoteihin leikkipuistoja ja annettu leikkivälineitä sekä toteutettu kotisairaanhoitoa.

 

Esimerkkinä Tuija kertoi Puolan juutalaisesta Estistä, joka selvisi toisesta maailmansodasta hengissä. Kun sotilaat tulivat hänen kotiinsa, kaikki perheenjäsenet pakenivat eri suuntiin. Hän itse pakeni sisarensa kanssa metsään. He olivat ainoat heidän perheestään, jotka jäivät henkiin, kun taas isä ja äiti niin kuin muut sisaruksetkin tapettiin. Joku kristitty perhe ruokki henkiin jääneitä sisaruksia, kunnes sota loppui ja heidät laitettiin juutalaisten lastenkotiin. Siellä kuuden vanhana hänen tuli päättää, muuttaako hän USA:han vai Palestiinaan. Hän valitsi Palestiinan. Siitä lähtien hän on asunut Israelissa. Israelin valtion pienellä eläkkeellä on vanhusten vaikea tulla toimeen, joten ICEJ on halunnut osoittaa kristillistä rakkautta näille holokaustin takia kauheuksia kokeneille juutalaisille antamalla heille paikan vanhusten palvelutalossa. Sinne Estikin pääsi ensimmäisten asukkaiden joukossa.

 

Ennen toista maailmansotaa nostettiin israelinvastaisuutta niin kuin nyt tehdään. Suomen kohtalo ratkaistaan sillä, miten suhtaudumme Israeliin.